O nama

Davnih 70-ih godina medju ziteljima Sremske Mitrovice javlja se zelja za osnivanjem Udruzenja, koja se realizuje 15 oktobra 1971. godine, kada je odrzana Osnivacka skupstina Udruzenja u staroj zgradi Opstinskog Sindikalnog veca u Sremskoj Mitrovici.

Prvi naziv  Udruzenja glasi: Udruzenje odgajivaca golubova, ptica i ukrasnih ribica  Sremska Mitrovica. Za prvog predsednika Udruzenja izabran je Miodrag Sreckovic, tada su doneta i prva pravila , a formiraju se sekcije: odgajivaca golubova, odgajivaca ptica i odgajivaca ukrasnih ribica. Za prvog predsednika ogajivaca golubova izabran je Ljubisa Markovic, za predsednika odgajivaca ptica Josip Petrinovic a za predsednika odgajivaca ukrasnih ribica izabran je Predrag Udicki. Da bi novo osnovano Udruzenje moglo da obavlja svoju delatnost, ubrzo je donet Statut Udruzenja, kojim su regulisani ciljevi i zadatci Udruzenja.

Prva izlozba je odrzana od 7 do 10 novembra 1971 godine u prostorijama Galerije “Gligorije Vozarevic”, samo dvadesetak dana posle osnivanja Udruzenja. Vec sledece 1972 godine organizuje se prva Medjunarodna izlozba u Sremskoj Mitrovici.

I tada Udruzenje donosi odluku da se sve naredne izlozbe organizuju 1 novembra u okviru proslave Dana oslobodjenja grada.

Krajem 1973 godine Skupstina Opstine Sremska Mitrovica dodelila je Udruzenju prostorije. Dobijene prostorije su bile u zapustenom stanju  ali su one adaptirane i lepo uredjene, u njima Udruzenje i danas  obavlja svoj rad.

Udruzenje 25 avgusta 1974 godine menja naziv

u: Udruzenje za zastitu i odgoj ptica, golubova i ukrasnih ribica Sremska Mitrovica. Te godine je odrzana Treca Medjunarodna izlozba na kojoj su pored izlagaca iz Jugoslavije ucestvovali i izlagaci iz Rumunije, Madjarske i Cekoslovacke. Clanovi naseg Udruzenja takodje ucestvuju na brojnim izlozbama kako u zemlji tako i u inostranstvu i osvajaju brojna priznanja kao i sve vecu afirmaciju medju odgajivacima.

Pocetkom 1977 godine sekcije prerasraju u klubove, da bi 27 avgusta 1985 godine Udruzenje opet promenilo naziv u Udruzenje za zastitu i odgoj ptica, golubova, ukrasnih ribica i sitnih zivotinja Sremska Mitrovica. Tom prilikom se formira novi klub odgajivaca zivine a za prvog predsednik je izabran Franja Molnar.

Tradicija odrzavanja izlozbi se nastavlja a kao rezultat dobre organizacije rada u nasem Udruzenju, stigla su i priznanja od oba Saveza. Miodrag Sreckovic izabran je za Predsednika Saveza organizacija za zastitu i odgoj ptica Jugoslavije, Borivoj Dimitrijevic za Predsednika Saveza za zastitu i odgoj ptica Vojvodine i Predsednika Zbora sudija ptica Srbije, Vladimir Kovacevic za Predsednika Saveza organizacija za zastitu i odgoj sitnih zivotinja Vojvodine i Radovan Milovancev za sekretara Saveza za zastitu i odgoj sitnih zivotinja Vojvodine.

Vazno je napomenuti, da su  sve dotadasnje izlozbe koje su organizovane, dobijale i podrsku i pomoc drustvenih i privrednih organizacija grada Sremska Mitrovica. Tokom 1993 godine dolazi do pregovora sa Klubom odgajivaca golubova srpskih visokoletaca YU 284 “Sirmijum” iz Sremske Mitrovice a pripajanje nasem Udruzenju izvrseno je na Godisnjoj Skupstini 26 marta 1994 godine i  sad nastavljaju rad kao nas Klub odgajivaca golubova srpskih visokoletaca.

Na Skupstini Udruzenja odrzanoj 26 marta 1993 godine Udruzenje ponovo menja naziv u Udruzenje za zastitu i odgoj sitnih zivotinja Sremska Mitrovica  i taj naziv ostaje do danasnjih dana. Udruzenje 1994 godine organizuje XLI Saveznu Ornitolosku izlozbu ptica kao i XII Sampionat Vojvodine sitnih zivotinja. Za nas rad i postignute rezultate Skupstina Optine Sremska Mitrovica je 1.11.1994 godine nagradila nase Udruzenje najvecim Opstinskim priznanjem: NOVEMBARSKOM  NAGRADOM.

Tokom 1994 godine dolazi do pokusaja formiranja jos jednog kluba odgajivaca krznasica, koji zvanicno postoji od 30. jula 1998 godine a za prvog predsednika izabran je Milovan Bozovic.

Klub odgajivaca privredne zivine je posebno posvecen ocuvanju autohtornih rasa, kao sto je banatski golosijan i somborska kaporka. Radi se na selekciji, prezentaciji, ocuvanju, kao i na povecanja broja ovih rasa, a povodom toga nas klub zivinara je 2008 god. obrazovao komisiju i uradio Standard za ocenjivanje banatskog golosijana, koji je danas u primeni.

Kroz ceo ovaj period od osnivanja do danasnjih dana predsednici Udruzenja bili su: Miodrag Sreckovic od osnivanja 15 oktobra 1971. godine pa sve do 1981. godine, Jovica Jankovic 1982. godine, Borivoje Dimitrijevic u 1983. i 1984. godini, Vladimir Kovacic dva mandata , od 1985. do zakljucno sa 1988. godinom, Borivoje Dimitrijevic drugi mandat 1989. i 1990. godine, Radomir Tintarovic 1991. i 1992. godine, Redovan Milovancev dva mandata, od 1993. do zakljucno sa 1997. godinom, Borivoj Dimitrijevic 1998 i 1999. godine, Borivoje Guconja dva mandata, od 2000 do 2003. godine, Zika Prodanovic 2004 i 2005. godine, Marinko Suljmanac 2006 i 2007. godine, Branislav Babic 2008 i 2009 godine.

Danas Udruzenje radi sa cetiri kluba, a svoju tradiciju odrzavanja izlozbi nastavlja i  dalje uprkos svim uslovima tranzicije i svega ostalog sto prati, prvenstveno nas kao odgajivace a samim tim i postojanje ovog  Udruzenja.